|
LEAN PRODUCTION – ОЩАДЛИВЕ
ВИРОБНИЦТВО
5S - організація робочого середовища та
контроль запасів
1. Seiri - відібрати непотрібне
Метою 1-го S (Seiri) є пошук та видалення з робочих місць, місць зберігання,
кінець-кінців з підприємства того, у чому не має необхідності із точки зору
організації та реалізації виробничого процесу.
Впроваджуємо Seiri
1. Визначити учасників процесу Seiri – видалення непотрібного.
Залучається увесь
персонал.
Ключову роль
відіграють активні члени трудового колективу
2. Провести установчі збори.
Ознайомити персонал,
перш за все активних членів трудового колективу, з планом робіт,
роз’яснити їм
важливість та очікувані результати.
Підготувати та
розповсюдити пам’ятки, інструкції.
Підготувати та
використовувати наглядну агітацію.
3. Визначити перелік можливих місць пошуку непотрібного.
Підлога у виробничих,
службових та підсобних приміщеннях.
Устаткування.
Шафи, шухляди, ящики,
полиці тощо.
4. Визначити та маркувати місце, або місця, збирання непотрібного.
Маркування
здійснюється плакатам и, написами, або кольоровими лініями на підлозі.
Для маркування
рекомендовано застосовувати червоний колір.
Місця збирання
непотрібного називають «червоні зони».
«Червоні зони»
існують та використовуються постійно.
5. Провести Seiri – прибрати непотрібне.
Кожен з учасників
робіт здійснює пошук непотрібного на закріпленій за ним території.
Аналізу підлягає усе.
Типові об’єкти для
Seiri – сміття, ганчір’я, чорнові документи, зламаний та зношений інструмент,
брак, виробничі
відходи тощо.
Також об’єкти для
Seiri – устаткування, що не використовується, або його частини.
Особливу увагу
коморам та складам.
6. Зібрати непотрібне.
Весь непотріб
зноситься та складається у «червоних зонах».
Великогабаритні речі,
наприклад не використовуване устаткування, маркуються спеціальними
бірками (ярликами),
зазвичай також червоного кольору.
7. Провести перехресні взаємні перевірки.
Частина непотрібного
може залишитись без уваги.
Взаємні перевірки
учасниками роботи виявляють недоліки.
8. Розподілити непотрібне.
Передати у інші
підрозділи, де у є потреба.
Продати.
Здати на вторинну
переробку.
Викинути.
Після першого заходу Seiri виявляються досить велика кількість непотрібного. Окрім
щоденних індивідуальних зусиль працівників із впровадження 5S, слід періодично
повторювати Seiri для усього підрозділу разом, оскільки непотрібне має
властивість швидко накопичуватися.
Вважається, що після Seiri на робочих місцях не залишилося (принаймні стало
значно менше) зайвого та непотрібного. Тож, слід переходити до 2-го S – Seiton,
впорядкувати потрібне.
Seiri
Seiton Seiso
Seiketsu
Shitsuke
МФТ
|
|
Тут є тисячі норм часу, виробітку, обслуговування чи чисельності на різні види робіт, для різних професій і посад. Вони взяті зі збірників норм, які офіційно видані та рекомендовані до застосування. |
|
|
Тут можна замовити паперові копії численних збірників норм або кваліфікаційних довідників. Текст або числа на сайті - це добре, але часом потрібний і сам документ. Саме для цього тут і створено такий розділ. |
|
|
Тут ви знайдете класифікатори професій та усі випуски ДКХП, ЕТКС, КСДС. Також у цьому розділі десятки тисяч посадових інструкцій для керівників, фахівців, службовців та робітників. |
|
|
Оцінювати персонал завжди клопітно. У цьому розділі можна в автоматизованому режимі оцінити компетенції працівників, провести грейдування персоналу. Ви просто вибираєте підходящий варіант, а все інше робить сайт. |
|
|
Про ощадливе виробництво написано багато книжок, але із практикою впровадження завжди складності. Тут не лише інформація, а й автоматизоване вирішення найважливіших завдань TPM та 7QCT. |
|