|
LEAN PRODUCTION – ОЩАДЛИВЕ
ВИРОБНИЦТВО
5S - організація робочого середовища та
контроль запасів
Метод фоторгафій з фіксованої точки
З чого почати впровадження 5S. Резонне запитання, відповідь на яке давно
знайдена – з методу фотографій з фіксованої точки.
Порядок роботи за методом фотографій з фіксованої точки простий та зрозумілий,
як і сам метод 5S, проте забезпечує отримання визначних
практичних результатів.
Підготовчі (установчі) збори
Метод фотографій з фіксованої точки, це очевидно з його назви, передбачає зйомку
дільниць на робочих місцях, які працівники не хотіли б виносити до широкого
загалу. Тому необхідно необхідні попередні установчі збори. Мета зборів –
роз’яснити працівникам цілі та завдання роботи, щоб вони відчували себе не
«жертвами», а учасниками та рушійною силою процесу розвитку підприємства.
Вибір об’єкту зйомки
- місця у яких немає порядку місця із
надлишковими запасами (потрібними і непотрібними)
- брудні місця місця, що не прибираються
- місця, що важко прибрати, або почистити
- місця із мастилом чи іншою рідиною, що
розтеклися
- місця, що викликають сором, якщо їх
показати стороннім
- небезпечні місця
Маркування місця та проведення зйомки
Зйомка ведеться декілька разів, через заздалегідь встановлені проміжки часу.
Знімається одне й теж місце, з того ж ракурсу, тож стандартний цикл складається
з 4-х кадрів через певні проміжки часу. Порівняння фотографій дозволяє
відслідкувати динаміку змін та оцінити досягнутий результат.
Розміщення фотографій на стенді
Результати оформлюють у вигляді карти впровадження 5S, що містять зроблені
фотографії (дивитись приклад). Карти
впровадження розміщують у місцях загального доступу - на спеціальних стендах у
виробничих приміщеннях, вбиральнях, їдальні.
У карті впровадження 5S, окрім іншого, передбачене оцінювання стану об’єкту, що
його знімають. Оцінка ведеться у балах, які відмічаються під кожним фото у карті
впровадження. Зазвичай використовується п’ятибальна шкала, де оцінки виставляють
за такими правилами:
1 бал – жахливий
стан
2 бали – дуже
погано
3 бали –
загальний вид не шокує
4 бали – добре,
але може бути краще
5 балів – дуже
добре
Зняті фото, на усіх етапах, обов’язково обговорюють з працівниками, особливо з
тими, хто, власне, буде усувати зняті недоліки. Працівникам пропонують
самостійно виставити бали оцінки. Потім їх порівнюють з оцінкою керівника. Це
дозволяє у короткий термін досягти розуміння робітниками ставлення керівника до
вирішуваних проблем.
Відсутність кількісної оцінки зводить майже нанівець
результативність впровадження 5S.
Seiri
Seiton Seiso
Seiketsu
Shitsuke
МФТ
|
|
Тут є тисячі норм часу, виробітку, обслуговування чи чисельності на різні види робіт, для різних професій і посад. Вони взяті зі збірників норм, які офіційно видані та рекомендовані до застосування. |
|
|
Тут можна замовити паперові копії численних збірників норм або кваліфікаційних довідників. Текст або числа на сайті - це добре, але часом потрібний і сам документ. Саме для цього тут і створено такий розділ. |
|
|
Тут ви знайдете класифікатори професій та усі випуски ДКХП, ЕТКС, КСДС. Також у цьому розділі десятки тисяч посадових інструкцій для керівників, фахівців, службовців та робітників. |
|
|
Оцінювати персонал завжди клопітно. У цьому розділі можна в автоматизованому режимі оцінити компетенції працівників, провести грейдування персоналу. Ви просто вибираєте підходящий варіант, а все інше робить сайт. |
|
|
Про ощадливе виробництво написано багато книжок, але із практикою впровадження завжди складності. Тут не лише інформація, а й автоматизоване вирішення найважливіших завдань TPM та 7QCT. |
|