LEAN PRODUCTION – ОЩАДЛИВЕ
ВИРОБНИЦТВО
5S - організація робочого середовища та
контроль запасів
З початку були 3S – Seiri, Seiton
и Seiso – які єдиний та незалежний метод, що дозволяв у короткий термін
та з малими витратами позбавитись зайвих запасів, впорядкувати ті, що залишились
та привести у порядок виробничі та службові приміщення.
Тобто, впровадження 3S дозволяло у досить короткий термін досягати певного
мінімуми проблем. Однак, з часом, непотрібні запаси знов накопичувались, порядок
зберігання потрібних запасів порушувався, кількість проблем збільшувалась.
Часто-густо доводилось починати усе знов, причому на багатьох підприємствах така
необхідність виникала досить швидко.
З метою усунення описаних недоліків методу 3S, та враховуючи той факт, що до
реалізації 3S залучався увесь персонал, були додані іще два елементи:
4-те S – Shitsuke
Виховання персоналу щодо необхідності ліквідації зайвих запасів, підтримання
високого рівня організації робочих місць та порядку на них, забезпечення чистоти
та виробничої гігієни.
5-те S – Seiketsu
Постійне повторення Seiri, Seiton та Seiso, впровадження візуального та
кількісного контролю їх впровадження за для підтримання досягнутого рівня
організованості та порядку на робочих місцях та кількості наявних запасів.
Що ж, зміст та основні принципи впровадження 5S зрозумілі та нескладні, порядок
та напрямки роботи відомі. Як найпростіше розпочати, отримуючи максимальний
ефект від зусиль початкового етапу впровадження. Відповідь проста –
метод фотографій з фіксованої точки.
Seiri
Seiton Seiso
Seiketsu
Shitsuke
МФТ
|