прості рішення складних завдань
  Українська    Русский
Анонімний користувач
Частину функцій вимкнено

Вхід        Реєстрація  



LEAN MANUFACTURING – ОЩАДЛИВЕ ВИРОБНИЦТВО

5S - організація робочого середовища та контроль запасів

1. Seiri -  відібрати непотрібне


Метою 1-го S (Seiri) є пошук та видалення з робочих місць, місць зберігання, кінець-кінців з підприємства того, у чому не має необхідності із точки зору організації та реалізації виробничого процесу.

   

Впроваджуємо Seiri

1. В
изначити учасників процесу Seiri – видалення непотрібного.
            Залучається увесь персонал.
            Ключову роль відіграють активні члени трудового колективу
2. Провести установчі збори.
            Ознайомити персонал, перш за все активних членів трудового колективу, з планом робіт,
            роз’яснити їм важливість та очікувані результати.
            Підготувати та розповсюдити пам’ятки, інструкції.
            Підготувати та використовувати наглядну агітацію.
3. Визначити перелік можливих місць пошуку непотрібного.
            Підлога у виробничих, службових та підсобних приміщеннях.
            Устаткування.
            Шафи, шухляди, ящики, полиці тощо.
4. Визначити та маркувати місце, або місця, збирання непотрібного.
            Маркування здійснюється плакатам  и, написами, або кольоровими лініями на підлозі.
            Для маркування рекомендовано застосовувати червоний колір.
            Місця збирання непотрібного називають «червоні зони».
            «Червоні зони» існують та використовуються постійно.
5. Провести Seiri – прибрати непотрібне.
            Кожен з учасників робіт здійснює пошук непотрібного на закріпленій за ним території.
            Аналізу підлягає усе.
            Типові об’єкти для Seiri – сміття, ганчір’я, чорнові документи, зламаний та зношений інструмент,
            брак, виробничі відходи тощо.
            Також об’єкти для Seiri – устаткування, що не використовується, або його частини.
            Особливу увагу коморам та складам.
6. Зібрати непотрібне.
            Весь непотріб зноситься та складається у «червоних зонах».
            Великогабаритні речі, наприклад не використовуване устаткування, маркуються спеціальними
            бірками (ярликами), зазвичай також червоного кольору.
7. Провести перехресні взаємні перевірки.
            Частина непотрібного може залишитись без уваги.
            Взаємні перевірки учасниками роботи виявляють недоліки.
8. Розподілити непотрібне.
            Передати у інші підрозділи, де у є потреба.
            Продати.
            Здати на вторинну переробку.
            Викинути.

Після першого заходу Seiri виявляються досить велика кількість непотрібного. Окрім щоденних індивідуальних зусиль працівників із впровадження 5S, слід періодично повторювати Seiri для усього підрозділу разом, оскільки непотрібне має властивість швидко накопичуватися.

Вважається, що після Seiri на робочих місцях не залишилося (принаймні стало значно менше) зайвого та непотрібного. Тож, слід переходити до 2-го S – Seiton, впорядкувати потрібне.

Seiri     Seiton     Seiso     Seiketsu     Shitsuke     МФТ

Пошук:





НОВЕ!
Повністю оновлено модулі розрахунку чисельності на основі норм часу та норм виробітку/обслуговування.


Додано  новий  разділ Оцінка за KPI, а також
он-лайн конструктор карт KPI

НОВЕ!
Мікроелементні норми, тепер доступні он-лайн.

НОВЕ!
Фотографія он-лайн, автоматизує й спостереження, й оброблення їх результатів.

НОВЕ!
Підвищено швидкусть розрахунків під час переводу хронометражів у формули.
Контакти:  пошт@, тел. +38(067)664-92-42, Skype © Лучанінов С.В., 2013-2019
     Версія від 12.09.2019